Izdavačka kuća Vaganar

Filip - Kamilj Lorans

Filip - Kamilj Lorans

Roman Filip predstavlja prekretnicu u romanesknom stvaralaštvu savremene francuske književnice Kamij Lorans.

Pošavši od tragičnog ličnog iskustva, smrti sina dva sata nakon njegovog rođenja, Kamij Lorans ispisuje knjigu tuge i sećanja posvećenu preminulom detetu. Ovaj kratki ali bolni roman predstavlja svedočenje autorke o teškim trenucima koje je sa svojim suprugom tada preživela.

Komponovan u četiri celine, roman je najpre sećanje na lepe dane trudnoće, dane radosti i nestrpljivog ali opreznog iščekivanja. Potom je to surovi izveštaj sa preciznim podacima o nemaru i nestručnosti lekara, kao i patnji žene koja kroz tu situaciju prolazi. Zatim je to pokušaj da se razume, da se nađe objašnjenje i snaga da se nastavi dalje, uprkos svemu. Najzad, to je krik književnice, pokušaj da se rečima oživi i sačuva umrlo dete i dâ smisao svom bolu.

Roman Filip je jedinstveno delo u književnosti. To je jedini dosada objavljeni roman u kome se govori o jednom od najtragičnijih događaja koje roditelji mogu doživeti: smrti tek rođenog deteta. Filip će svima koji su proživeli nešto slično biti lek i uteha, a svima ostalima veliko katarzično iskustvo. On je upozorenje koliko su reči važne, ali i dokaz da je život ipak bitniji; dokaz o prvenstvu života nad pisanjem i tela nad rečima. Ali on nam međutim svedoči i o tome da je književnost jedino mesto otpora gde je moguće rečima oživeti ono što se dogodilo, ali i ono što se možda moglo dogoditi.

Dr Nikola Bjelić

O autoru

Laurens Camille

Kamij Lorans je francuska književnica rođena 1957. godine u Dižonu. Završila je stidije savremene književnosti, koju je najpre predavala u Ruanu, a nakon toga dvanaest godina u Maroku. Od 2011. predavala je i na Institutu za političke studije u Parizu.

Od prvog romana odabrala je da piše pod pseudonimom Kamij Lorans, jer ime Kamij može biti i muško i žensko. Objavila je romane: Index (1991), Romance (1992), Les Travaux d’Hercule (1994), L’Avenir (1998), koji zajedno čine svojevrsno četvoroknjižje. Nakon tragičnog iskustva opisanog u romanu Philippe (1995), okreće se autofikciji, čiji je jedan od najznačajnijih predstavnika. Slede romani: Dans ces bras-là (2000, Nagrada Femina, Nagrada Renodo gimnazijalaca), L’Amour, roman (2003), Cet absent-là (2004), Ni toi ni moi (2006), Romance nerveuse (2010), Celle que vous croyez (2016), La petite danseuse de quatorze ans (2017), Fille (2020, knjiga godine časopisa Lire). Osim romana, piše i eseje, priče i komade za pozorište, kao i književne kritike za više francuskih novina i časopisa.

O njenom književnom delu objavljeno je više naučnih radova i organizovano nekoliko naučnih konferencija. Dela su joj adaptirana i za pozorište. Po romanu Celle que vous croyez snimljen je 2019. istoimeni film, sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi. Od 2020. članica je Akademije Gonkur i žirija najprestižnije nagrade za roman u Francuskoj, za koju je i sama više puta bila nominovana. Živi u Parizu.

Poručite primerak

Filip

880 RSD

800 RSD

+ PTT

Autor: Kamilj Lorans
Format: 21
Težina: 150 gr
Broj strana: 53
Povez: mek
Štampa: ofset
Pismo: latinično
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 9878690238637
Broj primeraka: 1