Izdavačka kuća Vaganar

Nijedne žene sin - Frank Buis

Nijedne žene sin - Frank Buis

Nijedne zene sin

NIJEDNE ŽENE SIN je polifoni roman koji donosi priču o neverovatnom nasilju i zlu koje je glavna junakinja Roz proživela, ispričanu iz ugla različitih osoba. Čitajući o tim događajima, koji su surovi, mučni, ne možemo da se otmemo utisku o izuzetnom daru pisca da nam te događaje prikaže na jedan sasvim poetičan način, kako bismo lakše uspeli da se izborimo sa količinom šoka koji kod nas izazivaju.

Buisov roman pripoveda nam strašnu priču, u kojoj nalazimo stari zamak u šumi, u njemu jednu četrnaestogodišnju devojčicu koju je siromašni otac prodao kako bi mogao da prehrani svoje preostale tri ćerke, gazdu zamka koji se tokom priče pretvara u čudovište nad čijom sudbinom bdi njegova majka kao stara veštica, a tu su i otac devojčice, koga izjeda kajanje zbog prodaje ćerke, duševna bolnica u koju ne zatvaraju samo umobolne, čudna žena koja je u nju zatvorena zbog ubistva sopstvenog deteta, kao i jedan ništa manje važan crkvenjak. A u središtu svega toga je jedan sveštenik koji postaje, zahvaljujući sveskama koje su dospele u njegove ruke, svedok strašne priče koju je zapisala glavna junakinja.

NIJEDNE ŽENE SIN je težak, mučan i potresan, ali i dubok, poetičan i hrabar roman, posle koga nijedan čitalač više neće biti isti. To je roman koji nam pokazuje koliko je velika i čudesna moć reči, moć književnosti.

,,Osećam da sam polako iscrpela sve svoje reči, da su mi ponekad nedostajale neke nove da bih zaista izrekla stvari onako kako sam ih osećala u trenutku kada su mi se događale, da se ponekad one koje koristim ne uklapaju baš najbolje , da bi trebalo da znam druge koje u sebi sadrže više značenja. Naučila sam da volim sve reči, bilo da su jednostavne, ili one složene koje sam čitala u gazdinim novinama, prihvatila sam i one koje ne razumem uvek, a ipak ih volim samo zato što lepo zvuče. Muzika koja izlazi iz njih često je u stanju da me odvede negde drugde, da me povede na putovanje, da ućutka ono što nose u utrobi i ustupi mesto nečem uzvišenijem, satkanom od snova. Zovem ih rečima čarobnicama: utopija, blistav, žovijalan, nevičnost, svaštarije, mitra, meridijan, pirakanta, mauzolej, nesuvislost, jota, gnev, paragon, adolescent, mavarski, jurispudencija, konfietor i toliko drugih koje sam pamtila bez imalo napora, a da nisam znala njihovo značenje. Čini mi se da je lakše nositi se sa njima, nego sa onima čije značenje znam. One pothranjuju ono što će se odvojizi od mog tela kad budem umrla, one su moja muzika. Možda njih zovemo dušom. Te reči bih volela da nosim sa sobom do kraja, da ih urežem u listove sveske, i to mnogo dublje nego one inicijale na steni. Sećam se tih reči koje stvaraju svet koji pripada samo meni, i obično su dovoljnoe da me prenesu daleko odavde, daleko od mojih uspomena iz Landa, daleko od mog izgubljenog dečaka. Obično.

Danas više ništa ne mogu sa njima, te reči mi više ničemu ne služe, prazne su, nemoćne da sadrže ono što bih njima pripisala. Danas su, zapravo, te reči ništa. Nemaju nikakvu moć, više nikakvu. ’’

O autoru

FRANK BUIS je jedan od najautentičnijih glasova savremene francuske književnosti. Kritičari ga porede sa velikim autorima 19. veka.
Veoma je svestran autor, koji piše romane, poeziju i knjige za decu. Objavio je troknjižje Trilogie H., koje čine romani: Le mystère H. (2008), Lhondres ou les Ruelles sans étoiles (2010), La Huitième  lettre (2012), romane L’Entomologiste (2007), Noire porcelaine (2013), Vagabond (2013), Oxymort (2014), Pur sang (2014). Romani Grossir le ciel (2014), Plateau (2016) Glaise (2017) i Né d’aucune femme (Nijedne žene sin, 2019) objedinjeni su u četvoroknjižje Des saisons et une rose (2022). Slede romani Buveurs de vent (Gutači vetra, 2020), Orphelines (2021) i L’homme peuplé (2022). Autor je i zbirke poezije Fenêtre sur terre (2021) i knjige za decu Ma lumière (2022). 

Njegovi romani su adaptirani za stripove. Po romanu Grossir le ciel snima se film. 

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se izdvajaju Prix Babelio (2019), Prix des lectrices Elle (2019), Prix Audiolib (2019) i Prix Jean Giono (2020). Živi i radi u oblasti Korez. 

Poručite primerak

Nijedne žene sin

1276 RSD

1150 RSD

+ PTT

Autor: Frank Buis
Format: 21
Broj strana: 264
Povez: mek
Štampa: ofset
Pismo: latinično
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 9878690238620
Broj primeraka: 1