Izdavačka kuća Vaganar

Vi ste sigurno rod? - Fransoa-Gijom Loren

VI STE SIGURNO ROD ? U potrazi za Žanom Kopitovićem

Fransoa-Gijom Loren

Vi ste sigurno rod

VI STE SIGURNO ROD ? U potrazi za Žanom Kopitovićem – Fransoa-Gijom Loren u ovom romanu traga za misterioznom ličnošću Jovana (Žana) Kopitovića čije ime je primetio na spomen-ploči postavljenoj na par koraka od Sorbone. U ploču je utisnuto: ,,Ovde je pao pokošen nemačkim mecima Žan Kopitović, jugoslovenski rodoljub, 11. marta 1943. ’’ Njenom postavljanju 1948. prisustvovao je i čuveni Rene Kasan, dobitnik Nobelove nagrade za mir i utemeljivač povelje o ljudskim pravima. Čime je Kopitović zaslužio takvu čast?

I, ko je on zaista bio: junačni pripadnik Pokreta otpora koji je sa dvojicom drugova tog martovskog dana 1943. izvršio atentat na grupu nemačkih oficira u Parizu? Ćutljivi stanar hotela ,,Tulije’’? Ćovek prosečnik u večitoj trci za mirom i anonimnošću?

Najzad, zašto je njegova smrt ostala pod zastorom od tajne?

Na ova pitanja pisac u dinamičnoj istorijskoj priči traži odgovere  boreći se sa sopstvenim senama prošlosti. Put ga vodi stazama junaka knjige: od Pariza i njegovih skrivenih arhiva do Brčela i njihove pitome lepote, preko Albanije i Makedonije, pa natrag u Francusku gde je Kopitovića – kao i mnoštvo njegovih sunarodnika – 1916. dovela jedna od spasonosnih, savezničkih francuskih lađa. Tragajući za odgovorima, pisac nailazi na (naizgled) obične dokumente o (naizgled) običnim ljudima.

Lorenov Kopitović tipičan je mali čovek bačen u vihor velikih ratova i prisilnih seoba. Više heroj nego antiheroj. Dok se crte njegovog lica postupno ukazuju na Lorenovom portretu, iza ispošćenog lika valjaju se i smenjuju kovitlaci i krici balkanskog i evropskog XX veka: veka ratova.

O autoru

Fransoa-Gijom Loren (Françiois-Guillaume Lorrain) je rođen 1970. godine. On je pisac, novinan, književni prevodilac, filmski i muzički kritičar. Autor je dvadesetak knjiga, romana, eseja i putopisa. Za roman ,,Vi ste sigurno rod? Dobio je nagradu za najbolju knjigu iz savremene francuske istorije 2019.

Poručite primerak

Vi ste sigurno rod?

1276 RSD

1150 RSD

+ PTT

Autor: Fransoa-Gijom Loren
Format: 21
Broj strana: 262
Povez: mek
Pismo: latinično
Godina izdanja: 2020.
ISBN: 9788690238606
Broj primeraka: 1